Anne with an E – Season 1

Senang banget karena Netflix mau buat TV series yang berdasarkan buku series klasik ternama karya Lucy Maud Montgomery, atau yang lebih banyak dikenal dengan singkatan L.M. Montgomery. Judulnya Anne of Green Gables. Btw, nama penulis tersebut adalah yang pertama kali teringat waktu aku mendengar nama panjangnya Aria Montgomery di serial Pretty Little Liars, hehe.

Meski nama penulis dan bukunya udah mulai akrab di telinga semenjak gabung di Goodreads, tapi jujur aku belum pernah baca karyanya, SATU PUN! Baru sebatas punya aja. Menyedihkan, ya? Padahal TV series-nya bagus banget. Btw, aku kira L.M. Montgomery itu lelaki, lho. Nggak tahunya perempuan.

Anne with an E berkisah tentang kehidupan seorang anak yatim piatu bernama Anne Shirley. Dari kecil banget dia udah ditinggal mati kedua orangtuanya. Aku nonton episode satunya udah lama banget, jadi agak lupa gimana masa kecil Anne. Yang lumayan aku ingat, dia sempat tinggal di panti asuhan dan juga mulai berpindah dari satu rumah ke rumah lain/dari majikan yang satu ke majikan yang lain. Hidupnya nggak mudah. Banyak hal traumatis yang dialami Anne. Di episode satu jelas banget bagaimana hal tersebut mempengaruhi kepribadian Anne. Hal yang paling unik dari Anne adalah daya imajinasinya yang sangat tinggi. Dia suka banget baca buku dan banyak mengenal kata-kata “mewah” yang nggak sewajarnya digunakan oleh anak seusia Anne. Ini kadang bikin Anne sulit diterima sama teman-temannya.

Di pos ini aku cuma bikin episode tiga sampai tujuh (ending), sedangkan episode satu ada di pos terpisah. Episode dua nggak aku buat karena waktu itu lagi malas. Intinya, ini TV series yang bagus banget. Ada beberapa kesan kebetulan di setiap episodenya, tapi tetap aja menarik untuk diikuti dan nggak terasa dipaksakan. It’s just a great TV series. That’s all. 

 

EPISODE 3

BUT WHAT IS SO HEADSTRONG AS YOUTH?

 

 

Sutradara: Sandra Goldbacher
Penulis Skenario: Moira Walley-Beckett, Antonio Ranieri
Rating: 4 dari 5 Bintang

Akhirnya Anne (Amybeth McNulty) bisa melanjutkan sekolahnya lagi. Ini sesuatu yang benar-benar dinantikannya. Tapi, bukannya mengkhawatirkan soal pelajaran dan sejauh apa dia udah ketinggalan, Anne justru mencemaskan penampilannya yang menurutnya nggak menarik. Untung ada Diana (Dalila Bela) yang memang udah kenal sama Anne sebelumnya, jadi Anne nggak begitu canggung.

Hari pertama Anne ternyata nggak begitu menyenangkan. Teman-temannya, baik cewek atau pun cowok, menunjukkan gelagat nggak suka gitu sama dia. Anehnya, bukan penampilan Anne yang jadi permasalahan. Tapi gaya bicara Anne yang menurut mereka sok keren dan sok jago. Selain itu, karena Anne adalah anak yatim piatu. Anne pun semakin dijauhi teman-teman ceweknya ketika dia bercerita sesuatu yang bersifat “dewasa” ke teman-temannya. Ini benar-benar diluar dugaan Anne, karena awalnya mereka tampak menikmati kisahnya dan mulai menerima kehadirannya. Ini berbuntut panjang, sampai-sampai Marilla (Geraldine James), yang awalnya tergabung dalam suatu klub progressive parenting, diminta untuk keluar dari sana.

Yang menarik dari sini adalah sikap Diana terhadap Anne. Menurutku dia dewasa banget menyikapi ketidaksukaan teman-temannya pada Anne. Dia juga netral dan berusaha menjelaskan pada Anne kenapa teman-temannya nggak suka sama Anne. Pelan-pelan dia menasihati Anne bagaimana caranya bersikap biar mudah diterima mereka. Keren banget!

Di episode ini juga untuk pertama kalinya Anne dipertemukan sama seorang cowok cool and handsome bernama Gilbert Blythe (Lucas Jade Zumann), yang kayaknya sih suka sama Anne. Sayangnya, Diane bilang kalau Gilbert ini adalah gebetannya Ruby (Kyla Matthews). Dia memperingatkan Anne untuk nggak dekat-dekat sama Gilbert. Btw, yang jadi Ruby anaknya mungil banget. Penampilan dan sikapnya mirip banget sama anak kucing yang habis kecemplung air dingin, lol. 

 

 

MY FINE LINE

 

 

Dialogue

 

Matthew: You’ll do just fine today. You are as smart as the dickens.
Anne: Oh, I’m not so worried about my brain. I believe it to be in fairly good working order.
Marilla: Hm.
Anne: And with any luck, I’ll catch up with the rest of the class quite quickly. That’s not really my concern. Do you want to know what my big concern is? My overriding concern?
Marilla: I’m sure you’ll tell us soon enough.
Anne: It’s this awful red hair. This horrible hideous horrible red hair! It’s the bane of my existence.
Marilla: Anne Shirley-Cuthbert, I suggest you find a worthier overriding concern.
Anne: And my freckles. I hate my freckles. And I can’t help but think the other children would like me better if I was pretty.
Marilla: Fiddlesticks! You’re a vain one and no mistake.
Anne: If a rose wasn’t beautiful, nobody would want to stop and smell it. And, besides, how can I be vain if I’m ugly?

 

 

“Don’t talk to the boys. They’re ridiculous.”

(Diana Barry)

 

 

Dialogue

 

Tillie: Nice to meet you.
Anne: It is a scrumptious pleasure to make your acquaintances, and I shall do my utmost to prove myself worthy of your friendship.
Diana: Uh… Anne loves to read, and she knows ever so many big words.
Josie: Does she use them all in every sentence?

 

 

“I’m.. still an orphan, Diana. I’ll always be an orphan.”

(Anne Shirley)

 

 

 Dialogue

Jane: Never let the boys know when they’ve upset you.
Ruby: Never let them know when you like them, either.
Anne: School… is a lot to contend with.

 

 

“Isn’t it nice to think tomorrow is a new day with no mistakes in it yet? There must be a limit to the mistakes one person can make. And when I get to the end of them, then I’ll be through with them. It’s a very comforting thought.”

(Anne Shirley)

 

 

“Motherhood is simple. Controversial ideas just complicate the matter unnecessarily.”

(Rachel Lynde)

 

 

“I reckon every new idea was modern once. Until it wasn’t.”

(Matthew Cuthbert)

 

 

“You know there’s a difference between having an opinion about something and pronouncing judgment!”

(Marilla Cuthbert)

 

 

“Life appears to me too short to be spent in nursing animosity or registering wrongs.”

(Jane Eyre)

 

 

“I don’t care where she’s from. A cute girl is a cute girl.”

(Gilbert Blythe)

 

 

Dialogue

 

Mrs. Andrews: You didn’t do Avonlea any favors bringing that… trollop into our midst.
Marilla: I beg your pardon?
Mrs. Andrews: I think you heard me plain.
Marilla: Well, hear this: you can hold Anne responsible for what she said—
Mrs. Andrews: I can and most certainly do.
Marilla: But you can’t hold against her what she’s seen or been exposed to. That’s not her fault. That child has endured more than any of us can know or imagine. It’s a shame progressive parenting doesn’t seem to include compassion. But perhaps you’ll muster some up in church on Sunday… and thank the good Lord that good Anne has finally found safe haven. I know I will.

 

 

EPISODE 4

AN INWARD TREASURE BORN

 

 

Sutradara: David Evans
Penulis Skenario: Moira Walley-Beckett, Antonio Ranieri
Rating: 4 dari 5 Bintang

Karena kasus cerita dewasa itu, Anne jadi nggak mau pergi ke sekolah. Marilla sampai harus mendatangkan Minister ke rumah untuk menasihati Anne. Tapi percuma aja. Anne luar biasa keras kepala. Lalu ada sebuah kebakaran besar yang terjadi di rumah Ruby. Berkat bantuan Anne, yang menerobos api demi menutup semua pintu di rumah itu, akhirnya api bisa lebih cepat dipadamkan.

Ruby disuruh ibunya untuk sementara menumpang di rumah Anne. Marilla, Matthew (R.H. Thomson) dan Anne nggak keberatan sama sekali, tapi Ruby nggak rela tinggal di sana. Tentu aja dia nggak bisa berbuat apa-apa selain menuruti perintah ibunya. Dan meski masih gengsi dan nggak nyaman berada di dekat Anne, akhirnya Ruby mulai melihat sisi lain yang menarik dalam diri Anne. Salah satunya, keberanian Anne melabrak cowok usil bernama Billy (Christian Martyn). Aku juga suka banget sama bagian ini. Apalagi semua bapak-bapak yang ada di sekitar mereka juga kagum sama ucapan Anne.

 

 

MY FINE LINE

 

 

“It’s hard to have lofty ideas when you’re stuck in the kitchen all day.”

(Rachel Lynde)

 

 

“I think it’s ever so important to give credit where credit is due. How awful it would be to be in service of those who neglect you or treat you unkindly. I can imagine that it would make you feel quite small and hopeless. And occasionally despairing and lacking in confidence. I wonder if those feelings ever go away.”

(Anne Shirley)

 

 

“Idle hands are the Devil’s workshop.”

(Marilla Cuthbert)

 

 

“Isn’t it wonderful that everyday can be an adventure?”

(Anne Shirley)

 

 

“Anne is too sensitive for this world.”

(Diana Barry)

 

 

Dialogue

 

Minister: God frowns on fibbing, young lady. 
Anne: I imagine He does. I see now how truly wrong I was.
Minister: Wrong and disrespectful. 
Anne: I assure you, Minister, I am full of woe.
Minister: Yes. 
Anne: And also dismay. With a good measure of chagrin. I can only hope that it pleases God to know how truly unhappy I am. Does it? 
Minister: That is something you must pray on. Now, Anne, you must always remember, honesty is the best policy.
Anne: Honesty isn’t actually a policy, though, is it?
Minister: I beg your pardon? 
Marilla: Anne! 
Anne: Well, I believe that—
Minister: I see now what you’re up against. It doesn’t matter what you think. 
Anne: About anything? Or —? 
Minister: Do you agree never to lie again? 
Anne: Is a lie of omission really a lie? 
Marilla: You see? She’s not sorry!

 

 

“Every young woman should learn how to be a good wife.”

(Minister)

 

 

“Admittedly, I’m very homely and clumsy. It’ll be a big surprise to both of us if I marry someday. I never expected to.

(Anne Shirley)

 

 

“Boys can do anything they want. And boys have every opportunity.”

(Anne Shirley)

 

 

“It doesn’t matter what the other girls think, Ruby. It matters what you think.”

(Diana Barry)

 

 

“It’s all right. Don’t worry. I’m sure no one will think you’re my friend.”

(Anne Shirley)

 

 

“Try as I might, there was no hope for my imagination that cold night. Princess Cordelia was nowhere to be found.”

(Anne Shirley)

 

 

“A week really isn’t that long when you plan out all the things you want to do.”

(Anne Shirley)

 

 

“I know for a fact that it’s good to have things to look forward to.”

(Anne Shirley)

 

 

“I never usually think of pink. Being as I’m so redheaded, it’s out of the question.”

(Anne Shirley)

 

 

“It’s best for everyone that I’m not there.”

(Anne Shirley)

 

 

 Dialogue

 

Billy: Girls are so useless. Guess you should have stayed home in the kitchen, eh?
Anne: What is wrong with you?
Billy: Go home and bake cookies!
Gilbert: Headline: they already did.
Anne: This is Ruby’s property, or did you forget?
Billy: Why don’t you shove off, and leave the men to their work?
Anne: Why don’t you give me that hammer and I’ll finish the job myself, if you’re too busy being a bully to get it done?

 

 

“You’re right, Minister. Honesty is the best policy. And it’s also very satisfying.”

(Anne Shirley)

 

 

“Nothing beats a redhead for a temper.”

(Anne Shirley)

 

 

“Billy Andrews is a coward who deserves a good sock in the kisser.”

(Anne Shirley)

 

 

“You know, it seems to me you should decide for yourself what you want to do and be and set your mind to it.“

(Marilla Cuthbert)

 

 

EPISODE 5

TIGHTLY KNOTTED TO A SIMILAR STRING

 

 

Sutradara: Patricia Rozema
Penulis Skenario: Moira Walley-Beckett, Antonio Ranieri
Rating: 4½ dari 5 Bintang

Anne dapat haid untuk pertama kalinya dan ini bikin dia moody abis! Btw, kira-kira Anne dan teman-temannya masih usia SD, deh. Berarti di luar negeri termasuk cepat ya anak-anak ceweknya dapat haid pertama. Apalagi ini zaman dulu. Kalau di Indonesia, kayaknya baru zaman sekarang aja anak-anak cewek mulai dapat haid pertama di tingkat SD. Dua dekade yang lalu rata-rata pertama dapat haid pas menginjak SMP.

Dan, karena dulu belum ada yang namanya pembalut, begini caranya para cewek mengatasi haid mereka.

“You’ll need some cotton clothes to pin to your undergarments. And after, they’ll need to be washed in cold water first and then hot.” 

Sebagai tanda kedewasaan, Anne dipersilakan oleh Marilla untuk mengundang satu temannya untuk acara jamuan teh. Anne tentu aja mengundang Diana. Nah, karena keteledoran Anne dan juga Marilla, Anne salah ambil minuman. Yang awalnya dia kira cuma sirup biasa, nggak tahunya itu adalah raspberry cordial (sejenis anggur) yang mengandung alkohol. Jadilah mereka berdua mabuk. Gara-gara ini, Mrs. Barry (Helen Johns), ibunya Diana, marah besar dan nggak memperbolehkan Diana untuk berteman lagi dengan Anne. Ini benar-benar keputusan yang berat untuk diterima oleh mereka berdua. Meski ikut sedih, tapi lucu juga rasanya waktu melihat Anne dan Diana kayak orang pacaran waktu mereka ketemu di kelas. Saling pegang tangan erat, gitu. So sweet.

Kalau Marilla memberikan hadiah berupa jamuan teh pertama untuk Anne sebagai tanda kedewasaannya, Matthew memilih untuk memberikan kejutan berupa gaun cantik berlengan kembung yang sudah lama diidam-idamkan Anne. Matthew membeli gaun mahal tersebut di sebuah butik yang ternyata dimiliki oleh seorang wanita yang dulu merupakan teman semasa kecil Matthew. Bukan teman dekat, sih. Tapi Matthew punya perasaan suka sama dia dan dia pun sepertinya tahu perasaan Matthew padanya. Nama wanita tersebut adalah Jeannie (Brenda Bazinet)

Yang juga menarik dari episode ini adalah kepergian Anne ke rumah Gilbert untuk mengantarkan tugas karena udah beberapa hari Gilbert nggak masuk sekolah. Ternyata ayahnya sakit keras. Mengetahui ini, Anne jadi merasa bersalah udah membenci Gilbert.

 

 

MY FINE LINE

 

 

“But I’m not ready to be a woman.”

(Anne Shirley)

 

 

Dialogue


Rachel:
Oh, God. I don’t miss it. I’ll say it out loud: I’d rather be pregnant than menstruating.
Marilla: That explain all the children.

 

 

 

Dialogue


Ruby:
I’m not a woman. Why don’t I have it?
Anne: Trust me, if I could give you mine, I would. This is so inconvenient!
Diana: Hush, Anne!
Josie: Keep your voice down!
Tillie: No one’s supposed to know. A woman’s cycle is a shameful thing.
Anne: Why?
Diana: It’s unmentionable, that’s why.
Anne: That’s not a reason.
Josie: Why don’t you ever understand anything?
Anne: Marilla says it’s God’s plan, so doesn’t that make it good? I mean, we can make a whole person. Where’s the shame in that?
Josie: Am I the only one who thinks she’s out of her mind?
Diana: It’s a secret, Anne. That’s just the way it is.
Anne: Do boys have to contend with anything like this?
Diana: Boys have their own problem.

 

 

“Growing up is certainly a trial by fire.”

(Anne Shirley)

 

 

“I have decided that I love being a woman. There is so much to look forward to when we are even older.”

(Anne Shirley)

 

 

“In the years to come, your memory will shine like a star over my lonely life.”

(Anne Shirley)

 

 

“If you’re gonna beat me in class, I want you to do it fair and square.”

(Gilbert Blythe)

 

 

“I’m happy to report that my flowering time is finally over. I feel much older and wiser than before. And I won’t be emotional next time. I have come to realize that there are far bigger worries in the world.”

(Anne Shirley)

 

 

EPISODE 6

REMORSE IS THE POISON OF LIFE

 

 

Sutradara: Paul Fox
Penulis Skenario: Moira Walley-Beckett, Antonio Ranieri
Rating: 4½ dari 5 Bintang

Ada kejutan menarik di episode ini. Ternyata, seperti halnya Matthew, Marilla pun pernah punya seseorang yang dia suka sewaktu masih muda dulu. Yang paling mengejutkan, orang itu ternyata adalah ayahnya Gilbert! Sayangnya, di episode ini juga ditunjukkan kalau ayahnya Gilbert meninggal! Kasihan banget Gilbert.

Sempat diperlihatkan scene-scene waktu Marilla masih muda. Cantik banget. Meski raut wajahnya terkesan jutek, tapi aku suka. Tampaknya kedua kakak adik Marilla dan Matthew benar-benar memiliki nasib yang sama dalam dunia percintaan mereka. Semoga nanti bisa lebih dibahas lagi kenapa mereka memilih untuk terus melajang.

Oh iya, Matthew mengalami kebangkrutan. Awalnya aku nggak begitu paham karena apa bangkrutnya, sampai akhirnya aku baca sebuah review di IMDb mengenai ini. Kayaknya sih aku mau nonton lagi episode ini. Kayaknya.

Kabar baiknya, Anne bisa kembali berteman dengan Diana setelah dia menyelamatkan nyawa adiknya dari penyakit batuk yang disertai sesak napas. Lalu ada satu karakter baru yang amat dikagumi Anne, yaitu bibinya Diana, Mrs. Josephine Barry (Deborah Grover), yang sama keponakannya sendiri nggak begitu disukai. Aku yakin Anne adalah orang yang tepat untuk mengurangi kekakuan Mrs. Barry.

 

 

MY FINE LINE

 

 

“Life’s funny like that.”

(Matthew Cuthbert)

 

 

“I’ll wash it later! I can’t tie myself down to anything so unromantic as dishes at this thrilling moment!”

(Anne Shirley)

 

 

Dialogue

 

Anne: Oh, aren’t you almost nearly perfectly happy? Our separation has been an excruciating torment, but I’m so relieved it’s finally over.
Diana: Mother could hardly keep us apart as you saved Minnie May. Even Aunt Josephine said she’d see you again, and she doesn’t like anyone.

 

 

“I make no promises.”

(Young Marilla)

 

 

“Romance is a pesky business. No sense to be made of it.”

(Josephine Barry)

 

 

“My advice is to let your ambitions and your aspirations be your guide.”

(Josephine Barry)

 

 

Dialogue

 

Josephine: There’s more than enough time for you to figure out what you want and what you’re good at.
Anne: I’d like to be very, very good at something astonishing. I don’t seem to fit in. All the girls I know are preoccupied with becoming a wife.
Josephine: What do you think about that?
Anne: Well, I’ve always wanted to be a bride, but I don’t really expect to be a wife.
Josephine: Interesting.
Anne: So you see the conundrum?
Josephine: I do. I have the following thoughts to offer. First: you can get married anytime in your life, if you choose to do so.
Anne: That’s true.
Josephine: And two: if you choose a career, you can buy a white dress yourself, have it made to order, and wear it whenever you want.
Anne: Oh. Why didn’t I think of that? I love that idea! I’m going to be my own woman.
Josephine: I’m a proponent for making one’s own way in the world.

 

 

“I’m going to be the heroine in my own story.”

(Anne Shirley)

 

 

“I am quite firm in my position that romance need not be my goal in life. Not that I’m thinking about boys at all, because I’m not. I choose myself. And that way I’ll never be disappointed.”

(Anne Shirley)

 

 

Dialogue

 

Ruby: If the key to a man’s heart is through his stomach…
Housemaid: Which it is.
Ruby: Then we have to make sure that this is the best shepherd’s pie that Gilbert has ever tasted.
Anne: Being a good cook shouldn’t be very high on the list of romantic attributes, if you ask me. If one was interested in romance, which I’m not, I’d like to be noticed for me, not my dinner.
Diane: You’re so funny.
Anne: I wasn’t meaning to be funny, Diana.
Diana: Oh! So what’s on the list?
Anne: My brain, Diana. My personality. As in, who I am. I like to believe that’s what truly matters. If romance matters at all. Which it doesn’t.

 

 

“It is weak and silly to say you cannot bear what it is your fate to be required to bear.”

(Jane Eyre)

 

 

“I love crying over a good book, don’t you?”

(Anne Shirley)

 

 

“It must be awful beyond measure to lose someone that you love deeply. In a split second, a heartbeat, they’re gone forever … and there is nothing that you can do to change it or bring them back.”

(Anne Shirley)

 

 

“Obligation can be a prison.”

(Marilla Cuthbert)

 

 

Dialogue

 

Josephine: Emotion is rarely convenient and often intolerable, but I find, at the moment, that I don’t mind it.
Anne: I’m sorry. Grief is confusing.
Josephine: Grief is the price you pay for love, you see. So it’s all right.

 

 

Dialogue

 

Anne: I admire you, Miss Josephine. You’re my role model.
Josephine: Oh, dear!
Anne: I aspire to utilize my intellect fully, and never succumb to frivolities such as romance.
Josephine: Then you wouldn’t be much like me at all.
Anne: Well, you and I are not the marrying kind.
Josephine: Ah, but I was, in my way. And we had a full and wonderful life together. I have no regrets. That’s all you really have to decide, Anne. To live a life with no regrets.

 

 

EPISODE 7

WHEREVER YOU ARE IS MY HOME

 

 

Sutradara: Amanda Tapping
Penulis Skenario: Moira Walley-Beckett, Antonio Ranieri
Rating: 4 dari 5 Bintang

Sebagai episode penutup season 1, menurutku endingnya kurang begitu menyentuh. Sekalipun Matthew tengah berada pada titik terendah kehidupannya hingga nyaris mau bunuh diri, tetap aja perasaanku agak flat. Entah apa yang salah. Tapi aku tetap menikmati episode ini. Apalagi Jeannie datang untuk menyemangati Matthew. Lalu episode ini pun ditutup dengan kedatangan dua orang penipu ke rumah Marilla untuk menginap. Iya, semenjak bangkrut, Marilla memutuskan untuk menyewakan beberapa kamar di rumahnya. Dan, dua orang penipu itu sebenarnya adalah orang yang juga merampas uang Jerry dari hasil penjualan kuda!

 

 

MY FINE LINE

 

 

“I know for a fact that when one is under stress, it’s hard to hear what’s being said. It’s as if the person speaking is miles away or under water.”

(Anne Shirley)

 

 

Dialogue

 

Marilla: It’s not wise for me to leave. I need to be home. 
Anne: I’ll go on my own, Marilla. I can do it. I’m a veteran voyager, and I’ll be back before you know it.
Marilla: Jerry will accompany you.
Anne: What? No, I’ll be fine on my own. I don’t need company. 
Marilla: It’s not for company. It’s for safety and assistance. 
Anne: But this could be a quintessential hero’s journey. 
Marilla: You’re not going alone and that’s final.

 

 

Dialogue

 

Anne: It makes Marilla feel better to have you along, but I really don’t need you to come. I’ve traveled alone without incident.
Jerry: You’ve been lucky.
Anne: I’ve been smart.
Jerry: So then both. Whatever.
Anne: I’d simply like you to acknowledge the fact that I don’t actually need your help.

 

 

“Everything will be all right. You’ll see.”

(Anne Shirley)

 

 

“It’s not so bad to ask for help sometimes, you know.”

(Jerry Baynard)

 

 

“Be not forgetful to entertain strangers… for thereby some have entertained angels unawares.”

(Rachel Lynde Reading from Bible)

 

 

“If you do write a book someday, I pray you won’t need one (pen name)”

(Josephine Barry)

 

 

“We’ve been together all these years. Thick or thin. So don’t think I’ll put up with you slipping away now.”

(Marilla Cuthbert)

 

 

Dialogue

 

Matthew: I don’t want her suffering because of me. 
Jeanie: Do you think she’d ever recover from losing you this way? Matthew, you know too well the impact of an untimely death. Anne has suffered so much loss. She finally belongs. Here. With you.

 

 

Dialogue

 

Anne: This is from Josephine Barry. 
Marilla: Give it back. I won’t take charity. 
Anne: But… love isn’t charity.
Marilla: I won’t take it. 
Anne: May I ask why not? 
Marilla: We will not be pitied! I don’t want people thinking we can’t fend for ourselves.
Anne: Well, at the moment, we can’t. And I’d sure give my last bit of strength or my last dollar to help a friend. And I know that friend would feel grateful and loved above all else. And I do. I feel very grateful to have such a dear friend as Miss Barry. Sometimes, you just have to let people love you, Marilla.

 

 

“When a tender affection has been storing itself in us through many of our years… the idea that we could accept any exchange for it seems to be a cheapening of our lives. And we can set a watch over our affections and our constancy as we can over other treasures.”

(Anne Shirley Reading from a Book)

***

 

 

Berdasarkan Novel Karya Lucy Maud Montgomery: “Anne of Green Gables”

Musik: Amin Bhatia & Ari Posner

Sinematografer: Bobby Shore & Jackson Parrell

Tayang Perdana: 12 Mei 2017

Nonton di: Netflix

Rating: 4½ dari 5 Bintang

Ditulis oleh

Sometimes She's in the Mood for Books, for Movies, for TV Series, for Music, to Write, or Doing Nothing at All and Be DEAD. She Just Goes with Her Own Speed. But Sure She'll Try Her Best to Catch Up with the World.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s